Tepelné čerpadlo pro dům


Vytápění i chlazení

Topit se dá v rodinném domě všemi možnými způsoby, přičemž je vhodné najít takový, který nebude stát moc práce ani peněz, protože vozit si dřevo z lesa, potom ho doma štípat, nechat schnout a až následně s ním chodit přikládat do kotle znamená značnou finanční úsporu, ale sežere to opravdu dost času, při kterém se nadřete. Mnoho lidí tedy sáhne po pohodlnější variantě, kdy si nastaví na displeji požadovanou tepotu a víc neřeší, přičemž tím je i tepelné čerpadlo.

regulace radiátoru

Dobře zvolený systém nemá nijak vysoké provozní náklady, ovšem takový systém vzduch-vzduch není dobré volit někde, kde jsou často mrazy, protože při nich spotřebuje dost elektřiny. Tepelné čerpadlo může předávat teplo ze svého okruhu přes výměník do okruhu s radiátory, takže se teplo předává jako u běžného kotle. Navíc se s celou řadou těchto zařízení dá vnitřní prostor chladit, takže zajistí příjemnou teplotu i v letním období, kdy má sluníčko opravdu sílu. S výběrem vhodného zařízení pomůžou tepelná čerpadla Turnov https://www.saidlchlazeni.cz/klimatizace-a-tepelna-cerpadla-turnov/.

Fotovoltaika

Tepelné čerpadlo potřebuje ke svému provozu elektrickou energii, takže je výhodné, když máme její vlastní zdroj. Možností je více, ovšem takovým dostupným způsobem pro rodinné domy na různých místech je fotovoltaika, protože ta nám umožňuje přeměňovat sluneční energii právě na elektrickou.

mokré panely

Navíc dnešní panely mají solidní výkon i životnost, takže výsledná úspora je znatelná. Když tepelné čerpadlo napojíme právě na vlastní fotovoltaiku, tak dosáhneme ještě větších úspor, protože vyrobenou elektřinu budeme používat k běžnému provozu, na vytápění i chlazení. Samozřejmě při pořizování fotovoltaiky je zapotřebí říci, co všechno na ni má běžet, protože třeba takové čerpadlo a nabíječka pro elektromobil má velký odběr a kdyby panely nestačili, tak bychom museli zbytek odebírat ze sítě za draho, což by moc ekonomické nebylo. Naopak zbytečně předimenzovaný systém má zbytečně vysoké pořizovací náklady.